СІЗДЕ КӨРСЕТІЛЕТІН ҚЫЗМЕТТЕРДІҢ САПАСЫ БОЙЫНША СҰРАҚТАР БАРМА? БАСЫҢЫЗ
Қазақстандық Швейцария—Америка туризм және қонақ үй ісі колледжінің студенттеріне ЖРВИ тақырыбы бойынша ликбез өтті
- Қаралды: 389
11.10.2021 ж. №3 қалалық емхананың қызметкерлері қазақстандық Швейцария — Америка туризм және қонақ үй ісі колледжінің студенттеріне ЖРВИ тақырыбы бойынша ликбез өткізді.
Барлық вирустық инфекциялар кезінде инфекция көзі ауру адам болып табылатыны, берілу жолдары - ауа-тамшы және байланыс-тұрмыстық екені атап өтілді.
Барлық суық тию кезінде инфекциядан аурудың дамуына дейін 14 күнге дейін созылады-бұл инкубациялық кезең. Бұл уақытта вирус қанда айналады және ағзаны өмірлік маңызды өнімдерімен уландырады, ол өзіне тән белгілермен көрінеді: жоғары қызба, әлсіздік, жөтел, бас ауруы, мұрынның ағуы немесе мұрынның бітелуі.
Сондай-ақ студенттерге тұмаудың басқа суық тиюден қандай белгілері ерекшеленетіні айтылды. Тұмаудан басқа, бүгінгі күні адамдарда тұмауға ұқсас ауруларды тудыратын басқа респираторлық вирустардың (аденовирустар, риновирустар, респираторлық синцитиальды вирустар және т.б.) 200-ден астам түрі сипатталған.
Кездесуде тұмаудың алдын алудың тиімді әдісі вакцинация болып табылады, ол ағзаны вирустардың көбеюіне жол бермейтін қорғаныс антиденелерін шығаруға ынталандырады. Вакцинациядан кейін иммунитет екі апта ішінде дамиды.
ЖРВИ мен тұмаудың алдын-алу жалпы денсаулықты жақсартудан және дененің қорғанысын нығайтудан тұрады, ол үшін салауатты өмір салтын ұстану қажет:
- жеткілікті ұйқы, ашық тереземен ұйықтау пайдалы, бірақ жобалардан аулақ болыңыз;
- дұрыс тамақтану-диетада жаңа піскен көкөністер мен жемістерді күнделікті қолдану вирустық ауруларға жалпы иммунитетті арттырады. Сонымен қатар, аскорбин қышқылын (С дәрумені) қабылдау қажет, бұл дененің қарсылығын арттыруға көмектеседі. Айта кету керек, С витаминінің ең көп мөлшері тұздықтың шырынында, сондай-ақ цитрустық жемістерде кездеседі: лимон, киви, мандарин, апельсин, грейпфрут.
- Тұмау эпидемиясы мен суық тию кезінде алдын алу үшін күн сайын сарымсақ пен пиязды тұтыну керек. Ауыз қуысын бактериялардан толығымен тазарту үшін бірнеше минут сарымсақ түйірін шайнау жеткілікті;
- таза ауада көбірек серуендеу, спортпен шұғылдану.