СІЗДЕ КӨРСЕТІЛЕТІН ҚЫЗМЕТТЕРДІҢ САПАСЫ БОЙЫНША СҰРАҚТАР БАРМА? БАСЫҢЫЗ
Дүниежүзілік тұз туралы ақпараттандыру апталығы: Тұз мөлшерін бақылау неге маңызды?
- Қаралды: 70
🧂Тұз-бұл біздің тағамның негізгі компоненттерінің бірі, ол оған дәм береді және ағзадағы су балансын реттеуге көмектеседі. Алайда, тұздың артық болуы денсаулыққа әртүрлі жағымсыз салдарға әкелуі мүмкін.
‼️ Тұздың артық болу қаупі - ағзадағы суды ұстап тұруға қабілетті, бұл өз кезегінде қан қысымын жоғарылатады және гипертония, жүрек-қан тамырлары аурулары, инсульт және бүйрек ауруларының даму қаупін арттырады. Тұздың артық болуы терінің күйіне де теріс әсер етуі мүмкін, ісінуді тудырады және жалпы жағдайы нашарлайды.
Дегенмен, тұз адамға дененің қалыпты жұмыс істеуі үшін қажет. Оның құрамында физиологиялық тепе-теңдікті сақтау үшін маңызды микроэлементтер болып табылатын натрий бар. Натрий организмдегі көптеген процестерге қатысады, соның ішінде жүйке импульстарының берілуі және ақуыз синтезі.
Сондықтан біз тұтынатын тұз мөлшерін бақылау маңызды. Ересек адамға ұсынылатын тұз мөлшері күніне 5️⃣ - 6️⃣ граммнан аспайды. Тұзды тұтынуды азайту үшін оралған тағамдарға назар аударған жөн, өйткені олардың құрамында көбінесе жасырын тұз бар. Дәмдеуіштер мен шөптердің алуан түрлілігі сізге артық тұзды қолданбай-ақ тағамдарыңызға дәм мен дәм қосуға көмектеседі.
Диетаңызды қадағалаңыз, тұзды қолдануды азайтыңыз және осы өнімнің артық болуымен байланысты денсаулыққа қатысты мәселелердің алдын алыңыз.